[USRP-users] Installing PCIE drivers for x310

James Humphries james.humphries at ettus.com
Fri Oct 23 17:59:43 EDT 2015


Hi Jared,

Have you tried this boot up sequence?

   1. Turn on X310 (Give it a few seconds to boot)
   2. Turn on Computer

-Trip

On Fri, Oct 23, 2015 at 5:18 PM, Jared Dulmage via USRP-users <
usrp-users at lists.ettus.com> wrote:

> Ashish,
>
> The niusrpriodistribution version is 15.0.0d17, so I will tried your
> suggestion:
>
> > uhd_find_devices
> linux; GNU C++ version 4.8.4; Boost_105400; UHD_003.009.001-0-ON
>
> No UHD Devices Found
>
> I think that says I have the right UHD now and there's no error anymore,
> but no x310 either.
>
> > sudo niusrprio_pcie status
> Modules Loaded: nikal nibds nistreamk NiRioSrv niusrpriok
> Server: niusrpriorpc
>
> > lspci -k | grep Nat
> 07:00.0 Signal processing controller: National Instruments PXIe/PCIe Device
>         Subsystem: National Instruments Device 7862
>
> It seems the device is there and the server is loaded.  I'm still
> scratching my head.  I'll try a reboot maybe?
>
> Jared.
> ------------------------------------------------------
> Jared Dulmage
> Engineering Specialist
> Digital Comm. and Implementation Dept.
> Aerospace Corporation
> 310-336-3140
>
> ________________________________________
> From: Jared Dulmage
> Sent: Wednesday, October 21, 2015 6:56 PM
> To: usrp-users at lists.ettus.com
> Subject: Re: Installing PCIE drivers for x310
>
> I'm writing to update my progress communicating with the x310 on my ubuntu
> box.  I managed to manually execute the install scripts for each of the
> kernel modules and get the niusrprio_pcie service running.
>
> > sudo /usr/local/bin/niusrprio_pcie status
> Modules Loaded: nikal nibds nistreamk NiRioSrv niusrpriok
> Server: niusrpriorpc
>
> However I am still not able to find the device via uhd_find_devices:
>
> > uhd_find_devices
> linux; GNU C++ version 4.8.4; Boost_105400; UHD_003.008.004-0-g93011c14
> UHD Error:
>     Device discovery error: RuntimeError: Unable to detect a supported
> version of the NI-RIO kernel interface.
> No UHD Devices Found
>
> Does anyone have some advice on further debugging the problem?  It seems
> almost everything is in place, according to the online documentation.
>
> Thanks,
> Jared.
> ------------------------------------------------------
> Jared Dulmage
> Engineering Specialist
> Digital Comm. and Implementation Dept.
> Aerospace Corporation
> 310-336-3140
>
> ________________________________________
> From: Jared Dulmage
> Sent: Tuesday, October 20, 2015 7:13 PM
> To: usrp-users at lists.ettus.com
> Subject: Installing PCIE drivers for x310
>
> I am having trouble getting access to my x310 through PCIe.  I have read a
> number of posts on the list but have not found a viable course of action, I
> hope someone can advise.  When I try to start the server:
>
> > sudo niusrprio_pcie start
> Loading: NiRioSrv modprobe: FATAL: Module NiRioSrv not found.
> niusrpriok modprobe: FATAL: Module niusrpriok not found.
>
> Starting: niusrpriorpc
>
> I have an HP z620 running Ubuntu 14.04.  Some other diagnostic outputs:
>
> > uname -a
> Linux acz073 3.13.0-66-generic #108-Ubuntu SMP Wed Oct 7 15:20:27 UTC 2015
> x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
>
> > lspci -k | grep National
> 07:00.0 Signal processing controller: National Instruments PXIe/PCIe Device
>         Subsystem: National Instruments Device 7862
>
> > sudo /usr/local/bin/updateNIDrivers
> Configuring NI-KAL for kernel version 3.13.0-66-generic...
> Building module nikal...
>  nikal successfully updated.
> Would you like to reboot now? [yes|no] no
> Please reboot manually before attempting to use your NI drivers and
> products.
>
> I have rebooted in the past after this message.
>
> > find /lib/modules -name 'nikal*'
> /lib/modules/3.13.0-66-generic/kernel/natinst/nikal
> /lib/modules/3.13.0-66-generic/kernel/natinst/nikal/nikal.ko
> /lib/modules/3.13.0-63-generic/kernel/natinst/nikal
> /lib/modules/3.13.0-63-generic/kernel/natinst/nikal/nikal.ko
>
> It seems I'm missing some modules, but how do I get updateNIDrivers to
> build them?  Should I do something manually?  Any advice is appreciated.
>
> Jared.
> ------------------------------------------------------
> Jared Dulmage
> Engineering Specialist
> Digital Comm. and Implementation Dept.
> Aerospace Corporation
> 310-336-3140
>
> _______________________________________________
> USRP-users mailing list
> USRP-users at lists.ettus.com
> http://lists.ettus.com/mailman/listinfo/usrp-users_lists.ettus.com
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.ettus.com/pipermail/usrp-users_lists.ettus.com/attachments/20151023/b712aade/attachment-0002.html>


More information about the USRP-users mailing list